Muzej holokausta u Argentini, jedini takav u čitavoj Južnoj Americi, početkom listopada je od argentinskih vlasti dobio kolekciju raznih predmeta i „relikvija“ iz doba Trećeg Reicha. Vjerujući kako je riječ o autentičnim predmetima, osoblje muzeja ga je htjelo prikazati kao dio „užasne priče o nacističkom genocidu.

Predmeti su slučajno pronađeni 2017. u domu Carlosa Olivaresa, kolekcionara i trgovca antikvitetima koji živi u Buenos Airesu. Njegov dom bio je meta Interpolove racije zbog sumnji da je trgovao nezakonitim predmetima iz Kine.

Međutim, kako piše The Jerusalem Post, u domu Olivaresa pronađeno je više od 80 predmeta iz doba Trećeg Reicha. Izraelski list pritom je tvrdio kako je predmete nakon zapljene „proučio tim njemačkih stručnjaka“ koji je potvrdio njihovu autentičnost.

Olivares je optužen zbog navodnog podmićivanja carinika pri krijumčarenju antikviteta iz Azije i Afrike u Argenitinu, a predmeti su donirani Muzeju holokausta koji ih je izložio uz priču kako je riječ o „elementima koji će pokazati dio te užasne priče kakav je bio nacistički genocid.

Direktor muzeja Jonathan Krszenbaum izjavio je: „To su originalni predmeti – originali iz tog razdoblja – čak i ako su modificirani kasnije.

Predsjednik muzeja Marcelo Mindlin također je rekao: „Dokazano je da su oni pravi“ te da potječu „iz doba Drugog svjetskog rata.

Ipak, ispostavilo se da je izraelski medij lagao o potvrdi autentičnosti, kao i samo vodstvo muzeja, budući da je list The Guardian objavio članak u kojem stoji da je jedan od njemačkih stručnjaka imenom Stephen Klingen potvrdio da je kolekcija od 83 predmeta zapravo mješavina krivotvorina i šačice originalnih djela iz 1930-ih.

Možete pokazati te predmete kao krivotvorine, ali iz njih ništa ne možete naučiti o nacističkom dobu,“ rekao je Klingen, inače djelatnik Središnjeg instituta za povijest umjetnosti u Münchenu.

Klingen je dodao kako je bio šokiran načinom na koji su argentinski službenici rukovali ovim predmetima te je prijavio to šefu savezne policije. Ironično, same argentinske vlasti prošle su godine izjavile kako je većinom riječ o krivotvorinama, što osoblje Muzeja holokausta očito nije smetalo u njihovom izlaganju.

U svom detaljnom izvještaju na čak 280 stranica, Klingen je za svaki od predmeta objasnio zašto smatra da je riječ o krivotvorinama.

Primjer toga je recimo uređaj za mjerenje lubanje koji je izrađen između 1890. i 1910. te nema nikakve veze s razdobljem Trećeg Reicha. Sam uređaj nalazio se u kutiji na kojoj je pisalo „Amt für Rassenpolitik“ („Ured za rasnu politiku“) iako u doba nacionalsocijalističkog režima nije postojala nikakva institucija pod tim nazivom.

Zanimljivo je da je Klingen izjavio kako njemačkim stručnjacima „nije bilo dozvoljeno provesti materijalne istrage“ čak niti nekoliko mogućih originala nije konkretno proglašeno autentičnim.

Upitan imaju li ovi predmeti dovoljno povijesnog značaja da bi bili izloženi u Muzeju holokausta, Klingen je hladno odgovorio: „Ne, apsolutno ne.