Yad Vashem, službeni izraelski memorijalni centar holokasta, po prvi put u povijesti je otvoreno priznao kako njihov „popis žrtava holokausta“ nije precizan te da proces prikupljanja imena „nije 100 posto siguran.“

Priznanje je uslijedilo nakon iznenadne smrti prevarantice Marie Sophie Hingst – nagrađivane njemačke blogerice koja je izmislila i javno promovirala lažnu priču o 22-oje članova njene židovske obitelji koji su navodno bili ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata. Njene laži razotkrio je njemački tabloid Der Spiegel.


Nagrađivana blogerica lagala da su joj tijekom holokausta ubijena 22 rođaka


U čitavoj prijevari nije izostavljen niti Yad Vashem, kojemu je Hingst poslala dokumente navodno „ubijenih“ članova obitelji. Hingst je muzeju poslala čak 15 potpisanih obrazaca uz koje je priložila dokumente, a koji su sugerirali kako bi izmišljene žrtve trebale biti unesene u bazu „ubijenih Židova.

Usprkos pokušaju prijevare, ubrzo je otkriveno kako je Hingst lagala, iako je Yad Vashem objeručke prihvatio neprovjerena imena i lažirana svjedočanstva te ih uvrstio u popis žrtava i knjigu svjedočanstava.

Zahvaljujući otkriću još jedne laži i obmane o navodnim „žrtvama holokausta“, Yad Vashem je ipak bio prisiljen priznati pogrešku te je pokrenuo istragu o imenima koje je Hingst predložila za uvrštenje na popis.

Pritom su priznali kako „proces [prikupljanja podataka] nije 100 posto siguran od pogrešaka.

Yad Vashem se još 2014. hvalio kako je kreirao bazu podataka o najmanje pet milijuna Židova koji su navodno stradali tijekom Drugog svjetskog rata. Iako se službeni povjesničari ni sami nisu mogli dogovoriti oko točne brojke navodno ubijenih Židova (između 1 i 9 milijuna), mediji i dalje sustavno plasiraju priče o famoznih „6 milijuna ubijenih Židova.“

Sam proces prijavljivanja navodnih žrtava svodi se na popunjavanje online obrasca kojeg može popuniti bilo tko s bilo kakvim imenima, datumima i ostalim „činjenicama“. Iz muzeja navode kako proces dodavanja imena traje i do šest mjeseci, prilikom čega se navodno vrši istraga i potvrđivanje podataka.

Yad Vashem u rubrici „Često postavljena pitanja“ sam tvrdi kako je moguće da se imena istih žrtava ponavljaju više puta, što samo po sebi ruši kredibilitet „službenog popisa žrtava.“

Mnogima je vjerojatno nepoznata anegdota u kojoj je talijanski revizionist Carlo Mattogno u bazu ubacio bivšu ženu Josepha Göbbelsa. Predstavio ju je kao „Edith Frolla“ (anagram od Adolf Hitler), te joj pridao i datum rođenja Hitlera te pod zanimanje stavio „slikarica“.

Popunjeni obrazac o Edith Frolla (Magda Göbbels) koji je poslan Yad Vashemu | Izvor: Egalite e Reconciliation
Magda Göbbels kao žrtva holokausta na stranici Yad Vashema | Izvor: Egalite e Reconciliation

Magda Göbbels, za koju je navedeno da je ubijena u Majdaneku, neko je vrijeme krasila bazu podataka prije nego li je ipak netko shvatio da se radi o prijevari.