Muzej platio 84.000 dolara za sliku pod nazivom „Uzmi novac i bježi“ – slika je prazno platno

Foto: Alexandr Bognat

Danski umjetnik dobio je od muzeja 84.000 dolara za korištenje za umjetničko djelo, ali kada je isporučio umjetničko djelo, to nije bilo ono što je obećano, izvijestio je CBS News u četvrtak.

Umjetnik Jens Haaning predstavio je Muzeju moderne umjetnosti Kunsten u Aalborgu u Danskoj dva prazna platna i objasnio da se djelo zove “Uzmi novac i bježi”.

Od Haaninga je zatraženo da rekreira dva svoja prethodna djela: “Prosječni danski godišnji prihod” iz 2010. i “Prosječni austrijski godišnji prihod”, prvi put izložen 2007. godine. Oba djela su koristila stvarni novac kako bi prikazala prosječne prihode dviju zemalja.

Uz naknadu za rad, Haaning je dobio i novčanice koje će koristiti u radu, rekao je za CBS News ravnatelj muzeja Lasse Andersson. U njihovom je ugovoru čak navedeno da će muzej dati Haaningu dodatnih 6.000 eura za ažuriranje djela, ako je potrebno, rekao je Andersson.

Također imamo ugovor da novac od 84.000 dolara koji će biti prikazan u djelu nije Jensov i da se mora vratiti kada se izložba zatvori 16. siječnja 2022. godine“, napomenuo je Andersson.

Rekao je da je, kad su razgovarali s umjetnikom o stvaranju djela, pristao na ugovor, ali kad je došlo vrijeme da ga Haaning predstavi, učinio je ono što nitko nije očekivao.

Kustos je primio e -poruku u kojoj je Jens Haaning napisao da je napravio novo umjetničko djelo i promijenio naslov djela u ‘Uzmi novac i bježi'”, komentirao je Andersson. “Naknadno smo mogli utvrditi da novac nije uložen u posao.

Andersson je rekao da to nije ono što su se dogovorili, ali muzej je svejedno prihvatio ovo djelo i izložio ga.

Što se tiče iznosa od 84.000 dolara, umjetnik još nije prekršio ugovor jer ugovor kaže da će novac vratiti 16. siječnja 2022.”, dodao je.