Muzej poziva posjetitelje da unište prikaz Djevice Marije

estonia-640x480

Novootvoreni nacionalni muzej Estonije izložio je eksponat koji poziva posjetitelje da unište virtualni prikaz Djevice Marije. Virtualni prikaz projicira se na staklenu površinu, te ostaje statičan dok posjetitelj nogom ne udari posebno obilježeno mjesto na postolju. Tada se slika Djevice Marije rasprši u komadiće i prikaže se naslov: „Reformacija“. Nakon toga se prikaz opet vrati dok ne dođe slijedeći posjetitelj.

Muzej je otvoren krajem rujna, a ovaj dio izložbe pokriva povijest Reformacije u Estoniji. Uništavanje prikaza Djevice Marije izazvalo je proteste od strane crkvenih vođa i političara u Estoniji, koji smatraju da takva izložba ismijava religiju.

Nadbiskup estonske evangeličke luteranske crkve, Urmas Viilma, rekao je da izložba ismijava religiju i vrijeđa osjećaje vjernika.

690x150-gourmet

Mart Helme, šef opozicijske Konzervativne narodne stranke i bivši veleposlanik u Rusiji, rekao je da ovakvo skrnavljenje prikaza Djevice Marije vrijeđa i osjećaje ruske manjine u Estoniji, kojima Marija predstavlja iznimnu važnost u vjerskom životu.

Većina Rusa koji žive u Estoniji su religiozni ljudi, te njihovoj integraciji ne pomaže ovakva uvreda sponzorirana od strane državnih institucija.

Bivša sovjetska republika, Estonija, evangelizirana je u 12. stoljeću, te je većinski luteranska od 16. stoljeća na ovamo. Istovremeno, danas je ta država jedna od najmanje religioznih država na svijetu. Dvije trećine građana deklarirali su se da nisu pripadnici niti jedne religije.

Izvor: Breitbart