Muzejski fragmenti „Svitaka s Mrtvog mora“ ipak falsifikati

Najmanje pet dijelova „Svitaka s Mrtvog mora“ izloženih u Muzeju Biblije u Washingtonu proglašeni su falsifikatima.

Osoblje muzeja službeno je potvrdilo da su dosad izloženi fragmenti uklonjeni iz muzejske zbirke nakon što su stručnjaci proveli ispitivanja kojima je utvrđeno da je riječ o predmetima koji ne datiraju iz „biblijskog“ doba.

Koristeći najsuvremeniju tehnologiju, njemački Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung (BAM) izveo je niz testiranja te zaključio da pet fragmenata pokazuju značajke koje nisu u skladu s drevnim porijeklom, pa oni više neće biti izloženi u muzeju,“ stoji u izjavi.

Muzej je u travnju 2017. poslao pet fragmenata BAM-u na testiranja pomoću 3D mikroskopa, zatim skeniranje fluorescentnim rentgenskim zrakama (XRF) i rentgenskom spektroskopijom (EDX). Također su analizirani materijali i tinta, sedimenti slojeva i kemijska struktura sedimenta.

Fragmenti „Svitaka s Mrtvog mora“ bili su izloženi u Muzeju Biblije od otvorenja u listopadu 2017., unatoč tome što njihova autentičnost tada još nije bila potvrđena. Osoblje muzeja to je i naglasilo na pripadajućim opisima izložaka kako bi posjetitelje informirali o njihovoj upitnoj vjerodostojnosti.

Ovo nije prvi slučaj da su navodno „povijesni“ predmeti pronađeni u Izraelu razotkriveni kao krivotvorine, s ciljem ostvarivanja profita.

Tako su četvorica Izraelaca u prosincu 2004. osuđena zbog vođenja masovnog lanca krivotvorenja tijekom nekoliko desetljeća.

Izraelska služba za antikvitete i izraelska policija optužili su uhićene da su kreirali razne krivotvorine povezane s ranim kršćanstvom i Biblijom, što im je donijelo zaradu od nekoliko milijuna dolara. Neke od krivotvorina čak su bile izložene u muzejima u Izraelu.