Agencija za prijevare EU (OLAF) zaplijenila je nekoliko milijuna medicinskih proizvoda s lažnim certifikatima EU.

Direktor OLAF-a Ville Itälä izjavio je da je agencija uočila lažne certifikate na svim mogućim medicinskim proizvodima, od zaštitnih maski do lijekova i respiratora, otkako je proglašena pandemija koronavirusa.

Uvođenje neovlaštene opreme za njegu drastično se povećalo. Potražnja za tim proizvodima drastično se povećala, a prevarante je privukla potencijalno velika ilegalna dobit koju mogu ostvariti“, rekao je Itälä.

Glavna karakteristika prijevare je prodaja proizvoda s certifikatima dobivenim od tijela koja zapravo nemaju ovlaštenje za certificiranje tih proizvoda ili gdje su certifikati izdani pod nejasnim okolnostima, ali su navodno u skladu s EU certifikatom“, dodao je , prema SVT.

U nekoliko država članica EU prijavljeno je na tisuće nekvalitetnih maski, mnogih podrijetlom iz Kine. Ovaj je tjedan švedska regija Västernorrland izvijestila da je diljem regije podijeljeno 6.000 maski za koje je otkriveno da ne prolaze odgovarajuće standarde. Navlake za lice, poput mnogih koje se smatraju neispravnim, uvezene su iz Kine.

U jednoj državi članici stotine tisuća maski povučeno je i oduzeto kad su već stigle u skladišta u nekoliko bolnica i upravo su bile namijenjene zdravstvenom osoblju“, rekao je Itälä. No, generalni direktor OLAF-a napomenuo je da je u nekim slučajevima oprema već distribuirana prije nego što su pronađeni nedostaci.

Nažalost, u drugoj zemlji bilo je prekasno, a zdravstveno osoblje je zaraženo virusom jer je osobna zaštitna oprema koju su vlasti kupile bila loša“, rekao je.

Uz prodaju krivotvorene ili neispravne medicinske robe, neke bande organiziranog kriminala nastojale su profitirati od pandemije koronavirusa nagomilavanjem predmeta kao što su maske. U Grčkoj je primjerice šef romske mafije uhvaćen kako skladišti 11 tona antiseptičkog gela u skladištu u blizini Atene.


Šef romske mafije u Grčkoj uhvaćen s 11 tona antiseptičkog gela