Na grobu Karla Marxa, idejnog tvorca utopijske i genocidne ideologije komunizma, postavljeno je nekoliko nadzornih kamera s ciljem da se zaustavi oskvrnjivanje njegova groba.

Videokamere navodno su postavljene na dva obližnja drveta na groblju Highgate u Londonu. Kamere je postavila Marx Grave Trust zaklada u suradnji s organizacijom Historic England i sigurnosnim stručnjacima, prenosi The Guardian.

Marxov grob bio je dva puta meta vandalizma posljednjih mjeseci, pri čemu je nepoznato tko su uopće počinitelji.

U jednom od napada, spomenik tvorcu genocidne ideologije oštećen je čekićem, dok su na dijelu spomenika osvanuli grafiti koji su podsjetili na mučne povijesne činjenice njegove zločinačke ideologije: „66.000.000 mrtvih“, „Arhitekt genocida“, „Ideologija izgladnjivanja“ i „Doktrina mržnje.


Devastiran nadgrobni spomenik Karla Marxa


Iako je Marx isprva bio pokopan na diskretnoj lokaciji na istom groblju, godine 1956. Komunistička partija Engleske platila je da se njegov grob stavi na istaknutije mjesto, uz podizanje spomenika na kojem piše „Radnici svih zemalja ujedinite se.

U duhu pravog i dosljednog komunističkog „anti-kapitalizma“, Marxov grob je postao svojevrsna meka turista koji na ulazu na groblje moraju platiti ulaznice, dok također mogu u blizini kupiti i brojne suvenire. Dakako, ništa nije besplatno, kao što je zamišljao Marx.