Sve veći broj maloljetnika zapošljava se na Islandu, navode novi statistički podaci. Godine 2011., oko 56 posto 17-godišnjaka bilo je zaposleno, dok se ove godine ta brojka popela na 68 posto.

Novi podaci državnog Ureda za statistiku, prikupljeni prema poreznim davanjima, bili su predmetom rasprave proteklih dana na konferenciji Pravobranitelja djece te Administracije za radnu sigurnost i zdravlje, prenosi Iceland Review.

Unatoč tome što je ekonomska kriza svojedobno smanjila stopu zaposlenosti maloljetnika, ona se nakon nje povećala.

Zanimljivost je da već veliki broj maloljetnika počinje raditi na Islandu već sa 13 godina, što je i pravno gledano donja dobna granica kod zapošljavanja.

Ukupno 13 posto 13-godišnjaka zemlje s nešto više od 300.000 stanovnika radi na plaćenim poslovima. Zaposleno je također 21 posto 14-godišnjaka, 45 posto 15-godišnjaka i 59 posto 16-godišnjaka.

Najveći broj djece u dobi od 14 do 17 godina zaposleno je u veleprodajnim i maloprodajnim sektorima, te restoranima i hotelima.

Vlasti ističu i kako je upravo zapošljavanje jedna od metoda kojom se vrši prevencija maloljetničke delikvencije, posebno u vidu sprječavanja zloporabe droga, alkohola i cigareta.

Primjer toga su dodatni statistički podaci: Broj 15-godišnjaka i 16-godišnjaka koji su konzumirali alkohol pao je s 42 posto 1998. na samo 5 posto 2016.; broj onih koji su konzumirali marihuanu pao je sa 17 na 7 posto, a broj onih koji puše svaki dan pao je s 23 na samo 3 posto.