Znanstvenici s MIT-a u suradnji sa Tehnološkim sveučilištem u Singapuru otkrili su novi mogući način ubrzavanja rada računala.

Računala tijekom pohrane podataka imaju kratku stanku tijekom koje se informacije prenose se jednog na drugi dio hardvera. Međutim, ta kratka pauza namjerava se ukloniti upotrebom biološkog virusa, prenosi Futurism.

Cilj projekta je omogućiti virusu nazvanom M13 da odradi posao prijenosa informacija. U tu svrhu znanstvenici namjeravaju izraditi posebnu računalnu komponentu koja bi omogućila još bržu razmjenu informacija, odnosno pohranu podataka.

Iako proces prijenosa podataka preko radne memorije na tvrde diskove traje tek nekoliko milisekundi, neki smatraju kako je to ipak presporo te namjeravaju ove dvije komponente zamijeniti jednom koju nazivaju „memorija fazne promjene“. Upotrebom takve komponente spomenute milisekunde bile bi svedene na oko 10 nanosekundi.

Međutim, upotrebom trenutnih proizvodnih procesa za ovakvu vrstu memorija, postigle bi se toliko visoke temperature koje bi uništile osnovni materijal za njihovu izradu, galij-antimonid.

Tu u priču ulazi virus koji bi trebao održati galij-antimonid na okupu u obliku žica, pri čemu bi temperature bile mnogo niže.

Ukoliko ovo neobično istraživanje doživi svoju praktičnu provedbu, „izgubljene“ milisekunde mogle bi omogućiti veću produktivnost…. ukoliko se maknete od društvenih mreža.