Delegacija koja predstavlja Saudijsku Arabiju i Oman trebala bi se sljedeći tjedan sastati s vodstvom Hutija u Sani kako bi potpisali trajni prekid vatre kojim se završava osmogodišnji rat u Jemenu, izvijestilo je nekoliko medija pozivajući se na dužnosnike upoznate s pregovorima.

Izvori su za Reuters rekli da bi sporazum mogao biti objavljen do 20. travnja, uoči muslimanskog praznika Eid-al Fitr koji označava kraj Ramazana.

Posebni izaslanik UN-a za Jemen Hans Grundberg ranije ovog tjedna boravio je u Muscatu, gdje se sastao s visokim dužnosnicima Omana i Hutija kako bi razgovarali o mirovnom procesu.

U četvrtak je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ukinula svoju pomorsku blokadu Jemena, dopuštajući većini brodova da pristanu izravno u Adenu i drugim južnim lukama bez zaustavljanja u Jeddahu radi sigurnosnih provjera. Blokada je uvedena 2015., kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvršila invaziju na Jemen u ime vlade koju su svrgnuli Huti.

U međuvremenu, list Al-Mayadeen sa sjedištem u Libanonu izvijestio je da je Rijad u petak pozvao čelnike jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija, kako bi ih izvijestio o pregovorima s Hutijima. Saudijski ministar obrane Khalid bin Salman predstavio je “rješenje za izlaz iz rata s Jemenom”, rekli su izvori medija.

Prema Al-Mayadeenu, saudijski plan predviđa produljenje prekida vatre za još godinu dana, nakon čega slijede koraci za ponovno otvaranje jemenskih luka. Očekuje se da će Rijad tada službeno objaviti kraj rata i svoju intervenciju u Jemenu.

Saudijska Arabija i UN naknadno će sponzorirati razgovore između Hutija i suparničkih jemenskih frakcija, tražeći dvogodišnje prijelazno razdoblje za uspostavu nove vlade, navodi se u izvješćima.

Diplomatski pomak nakon osam godina borbi omogućen je prošlomjesečnim sporazumom između Irana i Saudijske Arabije o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa, uz posredovanje Kine.

Prema procjenama UN-a, sukob u Jemenu odnio je najmanje 377.000 života, od čega 150.000 zbog nasilja, a ostatak od gladi i bolesti. Još 4 milijuna ljudi je raseljeno.