Kao što je već u nekoliko navrata najavljivano, u Rijeci je danas, 20. rujna, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, postavljena umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“. Umjetnička instalacija postavljena je na krovu poznatog Riječkog nebodera koji se nalazi u samom centru grada.

Prema riječima autora, skulptura u obliku partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla simbolizira 2800 poginulih partizanskih boraca u bitki za Rijeku.

Cvijanović smatra da je zvijezda petokraka „dio našeg kulturnog nasljeđa,  simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo“, zanemarujući pritom totalitarizam, progon i stradanja koja su se pod zim znakom dogodila.

Očekivano, od same najave postavljanja ove instalacije, a posebno uoči njene realizacije, dobar dio riječkih građana nije bio oduševljen ovim „performansom“. Anketa na nekoliko lokalnih riječkih medija, od politički neutralnih pa čak do onih ljevičarskih, pokazala je da barem pola ispitanika ne podržava ovu instalaciju, dok njeno postavljanje otvoreno podržava oko 36 posto ispitanih. 

Između ostalih, na postavljanje zvijezde petokrake na vrhu zgrade u centru grada reagirale su braniteljske udruge kao i klub navijača Armada, koji je poručio: „Mladost je ginula za oslobađanje od zvijezde, zar izgubljeni životi za vas ništa ne vrijede?! Svaka provokacija ima i odgovor, znali smo kako sa petokrakom 1991. znati ćemo i 2020.!

U nedjelju u poslijepodnevnim satima održan je i miran prosvjed u centru grada kojeg su predvodili pripadnici Armade i branitelji Domovinskog rata.