Na ovogodišnjem sajmu pogrebne opreme u Amsterdamu predstavljen je i poseban stroj u kojem korisnik može izvršiti samoubojstvo pritiskom na gumb.

Uređaj nazvan „Sarco“, što je skrećenica engleske riječi „sarcophagus“, izrađen je 3D printanjem, a osmislili su ga je pro-eutanazijski australski aktivist Philip Nitschke i nizozemski dizajner Alexander Bannink, prenosi Yahoo.

Stroj se sastoji od odvojivog lijesa montiranog na postolje koje sadrži spremnik s dušikom.

Osoba koja želi umrijeti pritisne gumb i kapsula se ispuni dušikom. On ili ona će osjetiti vrtoglavicu, ali će zatim brzo izgubiti svijest i umrijeti,“ tvrdi Nitschke, koji je prozvan imenom „Dr. Smrt“ zbog svog zagovora za eutanaziju.

„Sarco“ je na sajmu prikazan na zaslonu, pri čemu su se posjetiteljima nudile naočale za promatranje virtualne stvarnosti kako bi se omogućilo iskustvo kako je to sjediti u lijesu prije nego što pritisnu gumb.

Nizozemski dizajner Alexander Bannink objašnjava kako funkcionira uređaj. | Foto: AFP

Nitschke tvrdi kako će prvu potpuno funkcionalnu kapsulu izraditi do kraja ove godine. Nakon toga će se dizajn i tehnička dokumentacija javno objaviti na internetu kako bi ih svatko mogao besplatno koristiti.

To znači da svatko tko želi izgraditi stroj može skinuti crteže i 3D printati svoj vlastiti uređaj,“ tvrdi Nitscke.

Upitan o očitim kontroverzama oko stroja, Nitschke je paradoksalno izjavio kako „samoubojstvo u mnogim zemljama nije protuzakonito, ali pomaganje osobi u izvršenju samoubojstva jest.

Ovo je situacija gdje osoba odabire pritisnuti gumb… umjesto da na primjer stane pred vlak,“ tvrdi sasvim logično Nitschke.

Neki posjetitelji ostali su djelomično impresionirani idejom, ali većina je očekivano utvrdila da je naprava sasvim besmislena i glupa, što svjedoči tome da suicidalnost i potpuna mentalna devijacija još uvijek nisu preuzeli umove većine ljudi.

Na godišnjem sajmu su pored ove bizarne naprave bili izloženi i neki sasvim korisni eksponati, poput biorazgradivih lijesova. Našli su se tu i pogrebni automobili različitih vrsta te druga oprema vezana uz pogrebe i smrt.