Na sljedećim olimpijskim igrama muškarci će se moći natjecati u umjetničkom plivanju

Foto: AP Photo/David J. Phillip

Muški ljubitelji umjetničkog plivanja – nekoć poznatijeg kao sinkronizirano, a prije toga balet na vodi – dobili su zeleno svjetlo da formiraju mješovite timove i pokušaju izboriti mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

AP izvještava da su se muškarci natjecali u sinkroniziranom plivanju na nižim razinama desetljećima, ali sada im je rečeno da mogu ići na Ljetne olimpijske igre. Muškarci će imati pravo nastupa u timskom natjecanju, a nova pravila ne dopuštaju više od dva muškarca u ekipi od osam natjecatelja.

“Mislim da je to velika prilika da sport raste i privuče više muškaraca”, rekao je američki natjecatelj Bill May za Associated Press na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima. “Držanjem muškaraca vani ograničavate sport. Uključivanjem muškaraca vidjet ćete pomak u popularnosti i broju.”

Izvješće AP-a navodi da je May bio među prvim muškarcima koji su se natjecali kada je sinkro debitirao u svijetu 2015.

Radio je 17 godina u Cirque du Soleilu radeći predstave s vodenom tematikom, ali sada je povučen iz natjecateljske mirovine kako bi dobio priliku natjecati se na Olimpijskim igrama.

“Uvijek je postojala zabluda da je to samo ženski sport, da je za slabiće, ili da nije težak sport”, rekao je 44-godišnji May. “Svatko tko ima nešto negativno za reći o sportu – dječak, žena, bilo tko. Samo pokušajte i znat ćete da je to najteži sport na svijetu.”