Pokret koji stoji iza međunarodnog Svjetskog dana hidžaba, pokrenuo je reklamnu kampanju kojom se sve žene poziva da na taj dan stave veo, fotografiraju se te podjele fotografiju na društvenim mrežama. Sve u znak solidarnosti s islamskom kulturom.

Još od 2013., Svjetski dan hidžaba održava se 1. veljače. Organizatori su stoga već prošle srijede krenuli s reklamnom kampanjom za iduću godinu, prenosi portal Yeni Safak.

Kampanja se na društvenim mrežama propagira pod nazivom #FreeInHijab (slobodni u hidžabu), a nosi i moto „Rušenje stereotipa, lomljenje granica“. Cilj svega je pokazati svijetu da žene same mogu birati hoće li nositi hidžab.

Pored toga, žene bilo koje vjere koje stave hidžab na jedan dan, navodno će pokazati solidarnost sa svim muslimankama koje zbog hidžaba nailaze na stereotipe, diskriminaciju i druge neugodnosti u svijetu.

Moderni apsurdi: Dok je na Zapadu nošenje hidžaba trend, u Iranu je simbol represije

Pozivamo žene da podignu svoj glas kojim iskazuju svoj vlastiti izbor da nose veo, kako bi odbacile sva pogrešna shvaćanja,“ izjavila je osnivačica pokreta Nazma Khan.

Khan je već naišla na optužbe da širi politički oblik islama, što ona sama negira. U stvarnosti, više bode činjenica što su žene u tvrdokornim islamskim zemljama obvezne nositi hidžabe i burke pod prijetnjom zatvora ili drugih oblika kažnjavanja.

U stvarnosti, hidžab je sam po sebi beznačajni modni trend koji kao minorna stvar kod mnogih potiče bezrazložan gnjev i niz apsurdnih reakcija i besmislenih komentara.

Mnogo tragičnija spoznaja je pritom kako se u zemljama Europe neke vlasti pokušavaju „obračunati“ s islamizacijom uvođenjem zabrana nošenja burki ili hidžaba, dok istovremeno ne poduzimaju ništa po pitanju getoizacije, masovnih gradnji džamija ili naprosto financiranja islamskih organizacija.