Na zahtjev Saudijaca Trump šalje dodatne trupe na Bliski istok

Jadni Saudijci čiji godišnji obrambeni proračun je treći u svijetu s 68 milijardi dolara zatražili su od američkog šeika Donalda Trumpa da im američka vojska pripomogne u obrani naftnih postrojenja od moćnih bespilotnih letjelica kućne proizvodnje.

Trump je odobrio slanje vojno-tehničke pomoći koja bi trebala biti obrambena u naravi, a obuhvaćati će zaštitu postrojenja u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Odluku su javnosti objavili ministar obrane Mark Esper i načelnik glavnog stožera general Joseph Dunford, te su dodali da se radi o ograničenom angažmanu američkih vojnika, kao i da će više informacija biti poznato idući tjedan.

Osim same zaštite naftnih postrojenja, angažman američkih vojnika trebao bi predstavljati dodatni argument prisile na iranski režim mimo američkih sankcija i već postojeće sile vojnih instalacija u iranskom susjedstvu.

No doista, kakva je to vojska koja ima treći po veličini vojni proračun od 68 milijardi dolara, a ne može zaštititi vitalna postrojenja od običnih letećih kanti?