Na Zapadnoj obali rata i Hamasa nema, pa ipak ove godine tamo je ubijeno 300 Palestinaca

Foto: Ammar Awad / Reuters

Iako su sve oči uperene u Gazu, gdje Izrael nemilosrdno bombardira sve što može, jer se navodno bori protiv Hamasa, na Zapadnoj obali, drugoj palestinskoj enklavi gdje Hamas nije na vlasti i prarkički niti ne djeluje, business as usual. Rata tamo trenutno nema, ali zato ima kontinuiranog nasilja izraelskih doseljenika i vojske, te protjerivanje Palestinaca iz njihovih domova. Samo ove godine na Zapadnoj obali ubijeno je oko 300 Palestinaca.

Život u Zanuti, palestinskom selu u brdima južnog Hebrona, duboko u okupiranoj Zapadnoj obali, nikada nije bio lak. Zajednica se uglavnom sastoji od stočara koji uzgajaju koze i ovce tijekom vrućih ljeta i ledenih zima u neplodnom krajoliku i koji uporno odbijaju napustiti svoje domove unatoč sve većim poteškoćama koje predstavljaju vojnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) s jedne strane i radikalni izraelski doseljenici na drugoj.

Ali nakon tjedana intenzivnog nasilja doseljenika nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, 150 stanovnika Zanute donijelo je kolektivnu odluku o odlasku. Naoružani doseljenici – neki u vojnim uniformama rezervista, neki pokrivenih lica – počeli su noću provaljivati u njihove domove, prebijati odrasle, uništavati i krasti stvari i zastrašivati djecu.

Nakon desetljeća očajničke borbe za držanje svoje zemlje, zajednica je odlučila da je izgubila. U ponedjeljak su muškarci i žene plakali dok su rastavljali svoje domove i nasumično pakirali solarne ploče, stočnu hranu i osobne stvari u kamione.

“To je nova Nakba”, rekao je Issa Ahmad Baghdad, 71, govoreći o protjerivanju 700.000 Palestinaca 1948. nakon stvaranja Izraela. “Moja obitelj ide u Rafat. Ali tamo ne poznajemo nikoga. Ne znamo što bismo rekli djeci.”

“Proživljavali smo teška vremena u selu otkako su doseljenici osnovali farmu Mitarim preko puta doline prije tri godine. Bilo je teže izvesti ovce, a doseljenici uništavaju stvari poput usjeva, ili kradu ovce, ili zovu vojsku da dođe i maltretira nas. Ali sada dolaze u naše domove. Moje kćeri su prestravljene”, rekao je Amin Hamed al-Hudarat (41) kad je počeo plakati.

Sada kada su cijela sela poput Zanute odlučila otići, strahuje se da će doći do domino efekta u tom području, rekao je Nasser Nawadja, terenski istraživač iz sela Susiya za izraelsku skupinu za ljudska prava B’Tselem. Tijekom svog rada više puta je pretučen i hapšen.

“Nasilje doseljenika sada je gore nego ikad. Ponekad nose uniforme rezervista i više ne znamo tko je vojska, a tko doseljenik”, rekao je.

“Ljudima u Tubi dan je ultimatum od 24 sata da odu ili su doseljenici rekli da će se vratiti i pobiti ih. To je bilo u subotu. Ne znamo što će se sljedeće dogoditi.”