Nedavno objavljeni podaci američkog Ureda za popis stanovništva pokazuju da se postotak bijelih Amerikanaca smanjuje prije nego što su demografi očekivali, dok su azijske, latinoameričke i ostale kategorije u porastu. Podaci o promjenama na popisu stanovništva objavljeni su u četvrtak u svrhu izmjene izbornih okruga.

Zemlja se dramatično mijenja, rekao je ranije ovog tjedna William Frey, demograf s Instituta Brookings, za Washington Post. Procjene su pokazale da se pad bijele populacije dogodio osam godina ranije nego što su demografi predviđali, ponajviše zbog sve veće pošasti narkotika i niže stope nataliteta od nakon velike recesije od prije desetak godina, dodao je.

Očekuje se da će bijelci pasti ispod 50% na nacionalnoj razini do 2045. godine, rekao je Frey. Za sada ih ima 204,3 milijuna ili 57,8% od ukupnog broja – pad od 8,6% u odnosu na 2010. godinu. Još 31,1 milijuna ljudi identificiralo se kao bijelci u kombinaciji s drugom skupinom.

Stanovništvo koje se identificira kao crnac ili Afroamerikanac poraslo je sa 38,9 milijuna u 2010. na 46,9 milijuna sada, ali je njegov udio u ukupnom broju također pao s 13% na 12,1%.

Kategorija „neka druga rasa“, sama ili u kombinaciji, porasla je za 129%, te iznosi 49,9 milijuna.

Multirasno stanovništvo povećalo se za 276%, s 9 milijuna na 33,8 milijuna. Bilo je također 24 milijuna Azijata, 9,7 milijuna američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske, te 1,6 milijuna domorodaca sa Havaja i drugih pacifičkih otočana, bilo sami ili u kombinaciji s drugom skupinom.

Latinoameričko ili latino stanovništvo, koje može biti bilo koje rase, poraslo je na 62,1 milijun ili 18,6% ukupnog stanovništva SAD -a, koje trenutno broji 331,4 milijuna stanovnika.

Drugi podaci pokazuju da su gradovi rasli za 9%, a 86% američkog stanovništva sada živi u gradskim područjima. Druga značajna promjena bio je pad broja djece, pri čemu su Amerikanci mlađi od 18 godina 2020. godine iznosili 73,1 milijun, što je pad od 1,4% u odnosu na prethodno desetljeće.