Njemački magazin Der Spiegel u srijedu se ispričao svojim čitateljima zbog objavljivanja izmišljenih priča i sadržaja s „izvrnutim činjenicama“, nakon što je autor tih članaka uhvaćen u laži.

Menadžment Der Spiegela obznanio je vijest slijedećim riječima:

Proteklih godina, DER SPIEGEL je objavio gotovo 60 članaka novinara i urednika Claasa Relotiusa. On je sada priznao da je u nekoliko navrata ili izmišljao priče ili izvrtao činjenice.

Claas Relotius, novinar i urednik, krivotvorio je svoje članke na visokoj razini, a čak je izmišljao i osobe, zavaravajući i čitatelje i svoje kolege. To je otkriveno kao rezultat natuknica, unutarnje istrage i, u konačnici, opsežnog priznanja od strane samog urednika.“

Prijevara je otkrivena nakon što je Juana Moreno, koja je radila sa Relotiusom na lažiranoj priči o američkoj osvetničkoj skupini koja patrolira granicom SAD-a i Meksika, podijelila svoje sumnje o iskrenosti svog kolege s drugim novinarima lista.

Prema navodima lista, Relotius je svoje prijevare provodio namjerno i metodično. Na primjer, u priče je uključivao osobe koje nikad nije upoznao niti je s njima razgovarao, ali je u člancima navodio njihove citate.

Njegovi likovi su nerijetko i postojali u stvarnosti, ali je njihove doživljaje spoznavao preko nevezanih video snimki ili iz drugih medija.

To nije bilo zbog neke velike stvari. Bio je to strah od neuspjeha. Što sam bio uspješniji, vlastiti pritisak zbog neuspjeha bio je sve veći,izjavio je Relotius. Nakon priznanja je dao otkaz.

Relotious je ove godine dobio nagradu za Novinara godine u Njemačkoj, vezano za njegovu pozitivnu priču o jednom sirijskom dječaku. Ispostavilo se da je priča potpuna izmišljotina.

CNN mu je također dodijelio sličnu nagradu 2014.