Nacionalni institut za javno zdravstvo Finske (THL) nedavno je objavio kako je više od 10.000 djevojčica i žena koje trenutno žive u zemlji, prošlo proces genitalnog sakaćenja. Riječ je isključivo o osobama stranog porijekla.

Trenutno postoji bojazan da oko 3000 djevojčica u Finskoj tek čeka sakaćenje genitalija, pri čemu se starosna dob većine njih kreće između 1 i 15 godina, prenosi Yle.

Iz THL-ovog odjela za djecu i obitelji navode da većina djevojčica ne prolazi agoniju sakaćenja u Finskoj, već da ih se šalje u inozemstvo, nerijetko u zemlje odakle su navodno pobjegle (Somalija, Sirija, Iran, Egipat…), kako bi se tamo obavio primitivni ritual.

Velika varijacija [procjene] proizlazi iz pretpostavke da članovi druge generacije [imigrantskih] skupina nije obrezano ili da se˙uobičajeno obrezuje [unutar skupine] u zemlji porijekla, kao i prethodna generacija,“ tvrdi Mimmi Koukkula iz THL-a.

Prema finskom ogranku Lige za ljudska prava, genitalno sakaćenje prakticira se u velikom broju afričkih zemalja te u nekim dijelovima Bliskog istoka i Azije. Kao rezultat imigracije, strani primitivni običaj postao je „finski“ primitivni običaj i dio multikulturalnog života.

Najveći broj genitalnih sakaćenja u Finskoj izvodi se u etničkim skupinama koje potječu iz Somalije, Eritreje, Etiopije te kurdskih regija.