Najmanje 150.000 slučajeva sakaćenja ženskih genitalija u Švedskoj

© Reuters/James Akena
© Reuters/James Akena

Novo istraživanje pokazalo je da je broj žena koje su podvrgnute monstruoznom sakaćenju genitalija mnogo veći nego što se prije mislilo.

Godine 2015., Nacionalni odbor za zdravstvo procijenio je da je otprilike 38.000 žena u Švedskoj prošlo proces sakaćenja genitalija. Međutim, izrađena je nova studija koja uključuje sve zemlje Europe, a koja još nije službeno objavljena. Ipak, do određenih podataka došao je portal SVT.

Prema toj studiji, Švedska je jedna od zemalja s najvećim brojem žena iz stranih zemalja koje su prošle postupak sakaćenja genitalija. Te žene uglavnom i potječu iz zemalja u kojima je to uobičajeni kulturološki fenomen, poput Etiopije ili Somalije.

Studija procjenjuje da je trenutno najmanje 150.000 žena u Švedskoj podvrgnuto ovoj monstruoznoj praksi, ali neki smatraju da je i ta brojka vjerojatno niža od stvarne, budući da se ovakva procedura izvodi u tajnosti.

U nekim slučajevima, ovo sakaćenje izvodi se u najranijoj mladosti, pa mnoge žene nisu niti svjesne što im se dogodilo ili se toga naprosto ne sjećaju.

Kao rezultat ove prakse koja se ne provodi niti u higijenskim uvjetima, kasnije se javljaju teški bolovi u abdomenu, problemi i infekcije mokraćnih organa, kao i velika bol kod menstruacije. Žene koje su prošle ovaj zlokobni postupak također imaju i problema s kretanjem.

Sakaćenje ženskih genitalija vrlo je česta pojava u Somaliji, a u tom postupku ženi se pokušava odstraniti što veći dio klitorisa te malih i velikih stidnih usana. Koliko je to moguće, ženi se ostavlja netaknut tek mokraćni otvor. Najužasniji detalj u ovom nečovječnom postupku jest da se on provodi bez anestezije i to na djevojčicama ispod pet godina starosti.

Sakaćenje ženskih genitalija zabranjeno je u Švedskoj, ali zakon ne znači ništa u područjima pod velikom imigrantskom populacijom, a posebno iz tog razloga što se provodi uglavnom u tajnosti.

Autor: Tribun