Izvještaj istražne komisije pokazao je kako je Katolička Crkva u SAD-u zataškala seksualna zlostavljanja više od 1000 djece u kojima je sudjelovalo najmanje 300 svećenika u saveznoj državi Pennsylvanija.

Desetci svjedoka iznijeli su pred komisijom detalje o seksualnim zlostavljanjima od strane svećenika te kako su visoki crkveni dužnosnici prikrivali svoje kazneno djelovanje, dajući prioritet svojoj instituciji ispred sigurnosti i dobrobiti mladih dječaka i djevojčica,“ izjavio je glavni odvjetnik Josh Shapiro na tiskovnoj konferenciji, prenosi The Morning Call.

Tijekom istrage provjereno je više od pola milijuna internih crkvenih dokumenata iz „tajnih arhiva“ koje župe ove države čuvaju kod sebe. Shapiro je pojasnio da se u mnogima od njih nalaze navodi i potvrde o zataškavanju zlostavljanja.

Katolička župa u Pennsylvaniji javno objavila imena svećenika optuženih za seksualna zlostavljanja

Silovanja, pobačaji, priznanja i zataškavanja, dio su užasavajućeg otkrića zločina koji traje više desetljeća, a za što je komisiji bilo potrebno više od dvije godine da ih istraži.

Izvještaj na oko 1300 stranica navodi 301 katoličkog svećenika te više od 1000 žrtava zlostavljanja, pri čemu sugeriraju kako je broj žrtava vjerojatno mnogo veći.

Zataškavanje traje već desetljećima, tvrde istražitelji, pri čemu je Crkva pokušavala odbaciti odgovornost sve dok ne bi nastupila zastara, a samim time bi se izbjegao sudski proces. U međuvremenu bi zločince selili iz jedne župe u drugu, a zlostavljanja bi se samo nastavila širiti.

Pojedini župnici i svećenici ispričavali su se za svoje zločine i zločine svojih kolega

U izvještaju se sugerira da se na slučajeve zlostavljanja djece ukine zastara, što bi žrtvama seksualnog zlostavljanja omogućilo kakvu takvu pravdu i odštetu za slučajeve zataškavanja zločina.