Najopasniji gradovi u Europi – Tirana na prvom mjestu, Malmö prednjači na zapadu

Objavljeno:

Statistike o broju ubojstava u europskim gradovima daju zanimljive rezultate. Malmö, koji posljednjih godina grca u kriminalu, nasilju i sve učestalijim ubojstvima, suvereno je zagospodario titulom najsmrtonosnijeg skandinavskog, ali i zapadnoeuropskog grada.

Mjerilo koje koristimo za usporedbu je broj ubojstava na sto tisuća stanovnika, uzevši u obzir samo 2016. godinu.

Malmö tako ima indeks  3,4, što znači 3,4 ubojstva na 100.000 stanovnika, što je za zapadnoeuropska mjerila jako puno. U odnosu na gradove poput Pariza koji ima indeks 1,8, zatim Londona sa 1,3, Kopenhagena sa sa 1,1 ili Berlina sa 1,0, Malmö je i službeno najubojitiji zapadnoeuropski grad.

No, kad se zaputimo malo istočnije ili južnije, nailazimo na Tiranu, glavni grad Albanije, koji nosi neslavnu titulu najopasnijeg grada u Europi sa 6,7 ubojstava na stotinu tisuća stanovnika. Slijede Tallin sa 5,5, zatim Riga sa 4,0 i Moskva sa indeksom 3,8.

No sve je to ništa u usporedbi sa najubojitijim gradom u SAD-u, Chicagom, koji broji 28 ubojstava na sto tisuća stanovnika, čime je osam puta opasniji od prvotno spomenutog Malmöa.

No to još nije sve, šlag smo sačuvali za kraj. Znate li koji grad ima najveću stopu ubojstava u svijetu? To je Caracas u Venecueli, sa indeksom od 120 ubojstava na sto tisuća stanovnika, čime je apsolutni rekorder u ovoj neslavnoj disciplini.

Izvor: Tribun

Povezani članci

Posljednje objavljeno