Iranski pustinjak, prozvan “najprljavijim čovjekom” na svijetu, preminuo je u 94. godini u iranskom selu Dejgah, objavili su u nedjelju državni mediji. Čovjek, čiji je nadimak bio Ujak Haji, navodno se nije prao oko 67 godina i jeo je samo pokvarenu hranu.

Prema novinskoj agenciji IRNA, Haji je odlučio izbjeći tuširanje iz straha da bi se razbolio. Njegovo opredjeljenje da se ne kupa bilo je toliko snažno da se čak jednom bacio iz automobila kada su ga lokalni seljani pokušali odvesti do rijeke da se opere, navodi list.

Osim što je imao averziju prema sapunu i vodi, Haji je također imao gađenje prema svježoj hrani i vodi, izjavljujući da mu je omiljena hrana pokvareni dikobraz i druge strvine s ceste. Voda koju je pio obično je dolazila iz obližnjih lokvi, a pio ju je iz zahrđale kante ulja. Čovjek je živio u otvorenoj kolibi od cigle i radije je pušio osušeni životinjski izmet iz stare lule nego duhan.

Unatoč svojim neobičnim higijenskim navikama, Haji je ipak bio prilično zdrav. Tim liječnika iz Teheranske škole javnog zdravlja proveo je niz testova na njemu ranije ove godine samo da bi otkrio da nema bakterijskih ili parazitskih infekcija osim trihineloze, uobičajene infekcije povezane s konzumiranjem sirovog mesa. Muškarac, međutim, nije pokazivao simptome.

Liječnici su zaključili da je Haji uspio ostati zdrav zahvaljujući stalnoj izloženosti teškim životnim uvjetima, koji su mu omogućili da razvije neobično jak imunološki sustav.

Prije nekoliko mjeseci, međutim, seljani su navodno uspjeli konačno uvjeriti pustinjaka da se okupa prvi put nakon više od pola stoljeća. Prema lokalnom dužnosniku koji je razgovarao s IRNA-om, Haji se ubrzo razbolio i preminuo je 23. listopada.

Autor: Ivica Mandekić