Posve otvorena društvena mreža GAB, na kojoj se tolerira puna sloboda govora, objavila je kako je prikupila 1 milijun dolara direktno od svojih korisnika.

U potpunoj suprotnosti s popularnijim Facebookom ili Twitterom, GAB se pokazao posve slobodnim za izražavanje svih vrsta mišljenja koji su dopušteni pod Prvim amandmanom američkog Ustava. Dakako, pozivanje na bilo kakvo nasilje ili iznošenje prijetnji samo je po sebi kazneno djelo te se tako i tretira.

Uprava GAB-a ovih dana je objavila kako je od svojih korisnika prikupila i 1.07 milijuna dolara te da su unatoč pokušajima velikih kompanija i vlasti uspjeli održati platformu slobodnom i otvorenom za iznošenje svih vrsta mišljenja.

Društvena mreža „GAB“ pod prijetnjom gašenja zbog potpune slobode govora

Iako GAB trenutno tehnički ima još određenih nedostataka, mreža se sustavno razvija, dok korisnici samostalno i dobrovoljno potpomažu taj razvoj vlastitim financiranjem.

Kako sami tvrde, GAB-u se svakog mjeseca pridružuje oko 100.000 korisnika iz cijelog svijeta te da imaju oko 10.6 posjeta mjesečno.

Iako se ne slažu s brojnim mišljenjima svojih korisnika, iz GAB-a navode kako smatraju da nemaju „nikakvo pravo pokušati promijeniti ono što korisnici misle.

Kada netko stvori prostor gdje je kontroverzni govor dopušten, kontroverzni govor se mora poštovati,“ stoji u službenoj objavi.

Gotovo od samog početka, na GAB-u se moglo naći mnogo „političkih disidenata“, revizionista, te svih onih koji su na račun svojih stavova izbačeni ili im je zabranjen pristup na uobičajene društvene mreže.

Udar na alternativne platforme i društvene mreže ne jenjava