Indonezija je poznata po vulkanskim aktivnostima. Jedan od najpoznatijih svjetskih vulkana je Krakatau koji se nalazi između otoka Java i Sumatra, a koji je 1883. godine izazvao erupciju koja je prouzročila smrt oko 36.000 ljudi.

No erupcija vulkana Krakatau nije bila najsmrtonosnija. Daleke 1815. godine dogodila se erupcija za koju se vjeruje da je bila najsmrtonosnija u novijoj ljudskoj povijesti, a koja je prema procjenama ubila između 60.000 i 100.000 ljudi.

Brdo Tambora, gdje se nalazi istovimeni vulkan, nalazi se na otoku Sumbawa. Nakon nekoliko dana jakih seizmičkih aktivnosti, Tambora je doživjela erupciju 10. travnja 1815. godine, prilikom čega je u zrak ispušteno oko 50 kubnih kilometara prašine, pepela i vulkanskih plinova. Erupcija je istog dana pobila oko 10.000 ljudi.

U narednih nekoliko dana dogodilo se još erupcija, prilikom čega je doslovno uništen vrh vulkana, a brdo je smanjilo svoju visinu za 1.500 metara. Erupcija je izazvala ogromne požare na otoku, prekrila otok pepelom debljine nekoliko metara, te izazvala tsunami u obližnjim vodama.

No, ono što je bilo posebno pogubno je bio dugotrajni učinak erupcije, i to ne samo za Indoneziju, već i za cijeli svijet. Vjeruje se da je oko 80.000 ljudi u obližnjim područjima umrlo zbog utjecaja erupcije, što od bolesti, što od gladi zbog uništenih usjeva.

Danas se vjeruje da je vulkanska erupcija bila odgovorna za značajni pad globalne temperature te i iduće godine. Zabilježen je značajan pad usjeva i glad u Sjevernoj Americi, kao i snježne padaline u Novoj Engleskoj kroz ljeto 1816. godine.

Sedamdeset godina kasnije, Indoneziju je ponovno zadesila vulkanska katastrofa erupcijom vulkana Krakatau koji je odnio živote 36.000 ljudi.

Indonezija je i danas jedna od najaktivnijih vulkanskih područja. Krakatau je i dalje aktivan što je vidljivo i prema aktivnosti od prije par dana kad je izazvao zabrinutost javnosti i strah od nove razarajuće erupcije. 2018. godine erupcija vulkana izazvala je tsunami val koji je pobio nekoliko stotina ljudi.