Nigerija je akumulirala otprilike 3 milijarde dolara dugova prema naftnim trgovačkim kućama i globalnim energetskim kompanijama za opskrbu gorivom, izvijestio je Reuters u petak, pozivajući se na izvore iz industrije. Nigerija kasni četiri do šest mjeseci u plaćanju goriva koje kupuje u protuvrijednosti teretima sirove nafte, navodi se u izvješću.

Nigerija, najveći proizvođač nafte u Africi, nema dovoljno kapaciteta za rafiniranje da zadovolji domaću potražnju za gorivom, djelomično zato što su mnoge njezine vlastite rafinerije postale oronule tijekom godina. Stoga mora uvoziti benzin, dizel i prerađenu naftu prema takozvanim ugovorima o izravnoj kupnji (DSDP), koji omogućuju nabavu prerađenog goriva u zamjenu za sirovu naftu. Glavni dobavljači Nigerije uključuju BP, TotalEnergies, Vitol i Mercuria.

Prema reformama koje je predložio novi predsjednik Bola Tinubu, zemlja planira ukinuti ugovore o zamjeni i umjesto toga vršiti plaćanja u gotovini, budući da plaćanje isporuke goriva sirovom naftom znači da je manje dostupno za izvoz, a time i manji prihod.

U koraku u borbi protiv nestašice goriva, prošlog mjeseca Nigerija je najavila puštanje u rad nove naftne rafinerije Dangote, postrojenja za preradu s kapacitetom od 650.000 barela dnevno. Rafineriju je izgradio Dangote Group, konglomerat u vlasništvu najbogatijeg čovjeka Afrike, Alika Dangotea, u zoni slobodne trgovine Lekki u blizini grada Lagosa. Prema Dangote grupi, očekuje se da će postrojenje za preradu pokriti svu nigerijsku potražnju goriva i proizvesti dodatne količine za izvoz.

Prerada sirove nafte trebala je započeti u lipnju, ali analitičari upozoravaju da bi se početak rada mogao odgoditi zbog zamršenosti procesa puštanja u rad. Planirano je da postrojenje dosegne oko 50-70% kapaciteta obrade sljedeće godine i puni kapacitet do 2025. godine.