Najveći svjetski proizvođač „tumora“ Philip Morris International (PMI) najavio je veliki zaokret u povijesti objavom da namjerava proizvoditi cigarete bez dima.

Kako navode na službenoj stranici tvrtke, ideja im je stotine milijuna ovisnika prebaciti na „bolji način“ pušenja što je prije moguće. PMI također navodi da su im trenutni prioritet električne zamjene klasičnih cigareta te da su uložili milijarde u razvoj „manje štetnih, ali zadovoljavajućih“ alternativa za ovisnike o „tumorima“.

Od 2008., uložili smo oko 4.5 milijardi dolara, zaposlivši više od 400 znanstvenika, inženjera i tehničara svjetske klase,“ navode iz tvrtke.

PMI planira proizvoditi četiri vrste proizvoda bez dima. Prvi je već izašao na tržište prije nekoliko godina – IQOS. Uređaj omogućuje zagrijavanje duhana, a ne njegovo paljenje, pri čemu se stvara para s nikotinskim mirisom.

Proizvodi bazirani na ovoj metodi navodno omogućuju značajno smanjenje udjela toksičnih kemikalija koje se nalaze u dimu cigareta.

Kako tvrde iz PMI-a, oko 5.9 milijuna ovisnika već se prebacilo na dotični proizvod. Međutim, ističu i kako su svi ovakvi uređaji namijenjeni postojećim okorjelim ovisnicima, a ne „novim“ ili odviknutim.

Ipak, istraživanje objavljeno u časopisu Tobacco Control otkrilo je da IQOS nije baš tako siguran kako se tvrdi. Naime, ovisnici mogu udahnuti velike količine pare, što može dovesti do potencijalnih naglih toksičnih djelovanja na zdravlje.

Sve u svemu, za čovječanstvo je krajnje ponižavajuće da se 400 znanstvenika „svjetske klase“ upreže kako bi se ovisnici trovali na tobože sporiji način, dok na suprotnoj strani drugi znanstvenici rade na pokušaju otkrivanja učinkovitijih metoda liječenja tumora koji su posljedica istog tog trovanja. U svemu tome najviše gube pljugeri, običan puk koji sve to financira, a dobivaju združene medicina i farmacija.

Začarani krug „proizvođači ovisnosti – ovisnici – medicina – farmacija“ kao i mnogi drugi djeluje bizarno i morbidno. No, ipak živimo u modernom svijetu gdje se takav „životni stil“ i dalje smatra „revoltom“ ili „buntom“. Tako barem započinje.