Najveći vikinški brod na putu prema Americi

viking-ship-side

Najveća replika vikinškog broda, Draken Harald Hårfagre, prije nekoliko dana pristala je u gradu Qaqortoq, na Grenlandu, a na svom putu prema SAD-u u sklopu ekspedicije „America 2016.“

Draken Harald Hårfagre našao se tako na istom mjestu gdje je Leif Eriksson putovao 1000. godine prema Americi.

Brod je izgrađen 2012., a predstavlja repliku mitskog vikinškog broda koji je u Nordijskim sagama opisan jednostavno kao Veliki brod.

Dugačak je 35, a širok gotovo osam metara, dok je njegov jarbol visok 24 metra. Po ovim dimenzijama, Draken je jednostavno najveći takav brod izgrađen u modernom dobu.

Pod sponzorstvom norveškog poduzetnika Sigurda Aasea, brod je svoju prvu plovidbu izveo prema Engleskoj 2014.

Otada je posada sačinjena od volontera prošla pripreme za put preko Atlantika, što je također prvi takav pothvat u novije vrijeme. Namjera posade je doći na manifestaciju Tall Ships Festival u Chicagu, predviđenu za održavanje 27.-31. srpnja. Brod je prema Americi zaplovio 23. travnja, a na svom putu pristat će na obalama Farskih Otoka, Škotske, Islanda, Grenlanda i SAD-a. Za svaki slučaj, brod je u pratnji još jednog broda ukoliko dođe do nekih opasnijih situacija.

Brod inače nosi ime Harald Hårfagre po kralju koji je ujedinio Norvešku u 10. stoljeću, a volonterska posada broji 33 člana.

DRAKEN HARALD HÅRFAGRE

Plovimo preko nekih od najopasnijih mora na svijetu, uključujući i južni vrh Grenlanda, gdje ima puno leda i vrlo je hladno. Nemamo nikakvu zaštitu jer to je otvoreni brod. Ako se nešto dogodi, to je vrlo ozbiljno,“ izjavio je švedski kapetan broda, Björn Ahlander.

Za razliku od nekadašnjih vikinga koji su navigaciju vršili pomoću „sunčevog kamena,“ ovaj brod opremljen je modernim navigacijskim sustavom, ali također i nekim starijim predmetima poput običnih kompasa.

Itekako smo svjesni činjenice da bi nešto moglo poći po zlu, elektronika i slana voda nisu najbolji prijatelji. Zato sada koristimo navigacijske metode posuđene od vikinga iz 18. stoljeća, ali i one iz 2016.,“ rekao je Ahladner.

Službenu stranicu cijelog projekta možete pronaći ovdje.

Izvor: Norway Today