Najveću lažnu Facebook stranicu crnačkog BLM pokreta vodio bijelac, pa zaradio 100.000 dolara

Kako u vremenima sveopćeg ludila zaraditi na gomili naivčina.

Najveća Facebook stranica posvećena crnačkom supremacističkom pokretu Black Lives Matter ispostavila se kao prijevara koju je godinu dana vodio sredovječni bijelac iz Australije.

Stranica jednostavno nazvana Black Lives Matter“ imala je gotovo 700.000 sljedbenika na Facebook-u, praktički dva puta više od službene stranice pokreta. Stranica je pritom bila povezana s brojnim donatorima, što je navodno BLM pokretu donijelo oko 100.000 dolara. Međutim, dobar dio novca završio je na bankovnim računima u Australiji, piše CNN.

Facebook stranica Black Lives Matter. | Izvor: Facebook

Donatorske kampanje putem PayPal-a i Patreon-a obustavljene su tek nakon što je CNN kontaktirao ove tvrtke radi komentara. Druge slične kompanije također su obustavile slične kampanje povezane sa stranicom.

Osoba, ili više njih, koje su vodile stranicu, također su vodile i naširoko popularnu grupu pod istim imenom, koja je okupila oko 40.000 članova.

Ian Mackay | Foto: Facebook/National Union of Workers

S druge strane, sama stranica konstantno je izbacivala poveznice na stranice koje se odnose na Iana Mackaya, dužnosnika Nacionalnog sindikata radnika Australije. Iz sindikata su rekli kako su suspendirali Mackaya dok se ne provede službena istraga.

Iako Facebook već dugo vremena provodi politiku identificiranja ljudi koji stoje iza osobnih profila, a posebice iza službenih stranica, više nego očito je da se prijevare ovakve vrste jednostavno mogu izvesti.

Ironično, ovom lukavom „prijevarom“ nanesena je velika šteta crnačkom rasističkom pokretu, ali i Facebook-u kao društvenoj platformi koja se i dalje ne uspijeva nositi s ovakvim situacijama, a još manje sa slobodom govora.