Theresa Tam, inače kineskog porijekla, vodeća je zdravstvena službenica u Kanadi koja predlaže parovima da izbjegavaju ljubljenje i da za vrijeme spolnog odnosa nose masku kako bi izbjegli zarazu koronavirusom. Ona tvrdi kako samotnjaštvo nosi najmanji rizik da se koronavirus širi fizičkim kontaktom, javlja Reuters.

Tam je izjavila kako su male šanse da se COVID-19 uhvati iz sjemena ili vaginalne tekućine, ali seksualne aktivnosti s novim partnerima povećavaju rizik od zaraze virusom, posebno ako postoji bliski kontakt poput ljubljenja.

Kao i druge aktivnosti tijekom COVID-19 koje uključuju fizičku blizinu, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste umanjili rizik od zaraze i širenja virusa“, rekla je.

Zaobiđite ljubljenje, izbjegavajte bliskost licem u lice, nosite masku koja pokriva usta i nos i nadgledajte sebe i svog partnera zbog simptoma prije bilo koje seksualne aktivnosti, rekla je Tam.

Seksualna aktivnost s najmanjim rizikom tijekom COVID-19 uključuje vas same“, dodala je.

Seksualno je zdravlje važan dio cjelokupnog zdravlja, tvrdi Tam, i poduzimajući mjere predostrožnosti, „Kanađani mogu pronaći načine za uživanje u tjelesnoj intimnosti, istovremeno štiteći napredak koji smo svi postigli oko COVID-19.“

Kanada je od 1. rujna prijavila 129.425 slučajeva zaraze COVID-19 i 9.132 smrtnih slučajeva. Novi dnevni slučajevi daleko su ispod te razine, ali nedavno je navodno došlo do porasta broja zaraženih u određenim provincijama zapadne Kanade.