Najviše Republikanaca vjeruje da izbori 2020. nisu bili legitimni, ni da izbori odražavaju volju naroda

Udio republikanaca i republikanski naklonjenih neovisnih ljudi koji vjeruju da izborna pobjeda predsjednika Joea Bidena 2020. nije bila legitimna ponovno je porastao, prema novoj anketi CNN-a objavljenoj tijekom srpnja. Sve u svemu, 69% republikanaca i pristalica republikanaca kaže da Bidenova pobjeda nije bila legitimna, u odnosu na 63% ranije ove godine i tijekom prošle jeseni, iako nema javno dostupnih pouzdanih dokaza o izbornoj prijevari koji bi promijenili ishod natjecanja.

Nova anketa, provedena uoči podizanja optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u utorak zbog pokušaja da poništi izbore 2020., sugerira da se udio poricatelja legitimnosti izbora među njegovim pristašama popeo na razinu koja je posljednja viđena prije saslušanja održanih prošle godine u Zastupničkom domu. U siječnju 2022. 67% republikanaca i republikanski naklonjenih neovisnih reklo je da smatraju da Bidenova pobjeda nije legitimna; to je bilo čak 72% u anketi CNN-a u ljeto 2021.

Među republikanskim odraslim osobama, udio onih koji vjeruju da postoje čvrsti dokazi koji dokazuju da izbori nisu bili legitimni iznosi 39%, dok 30% kaže da samo sumnjaju da Biden nije legitimno pobijedio, a 29% kaže da je Bidenov izbor bio legitiman. Broj od 39% republikanaca i republikanskih pristalica koji kažu da Bidenova pobjeda nije bila legitimna i da za to postoje dokazi nije se puno promijenio u odnosu na svibanj, kada ih je 36% reklo isto, i znatno je ispod najviše točke za to uvjerenje, koje bio je 54% ubrzo nakon napada na američki Kapitol u siječnju 2021.

Sveukupno, 61% Amerikanaca kaže da je Biden legitimno osvojio dovoljno glasova za pobjedu na predsjedničkim izborima, a 38% vjeruje da nije. Među registriranim biračima koji su rekli da su glasali za Trumpa 2020., 75% ih je reklo da sumnja u Bidenov legitimitet.

Sveukupno, 30% Amerikanaca kaže da bi glasalo samo za kandidata koji dijeli njihovo mišljenje o izborima 2020., 49% bi to smatralo samo jednim od mnogih važnih čimbenika, a 20% kaže da to za njih ne bi bio veliki problem.

Većina Amerikanaca nema povjerenja da današnji izbori u SAD-u odražavaju volju naroda. Sveukupno, 58% kaže da je samo malo ili nimalo uvjereno da izbori odražavaju volju javnosti, dok 42% kaže da je barem donekle uvjereno da je tako. Samo 13% je “vrlo uvjereno” da izbori odražavaju volju naroda, što je najniži udio koji to tvrdi u ispitivanju CNN-a od 2021. To duboko povjerenje donekle je opalo među demokratima (s 26% prošle godine na 21% sada), a oko polovice republikanaca kaže da uopće nemaju povjerenja (48%), slično kao i prošle godine.

Anketu CNN-a proveo je SSRS od 1. do 31. srpnja među nasumičnim nacionalnim uzorkom od 1.279 odraslih koji su prvotno kontaktirani poštom. Ankete su provedene online ili telefonom s anketarom uživo. Rezultati za cijeli uzorak imaju marginu pogreške uzorkovanja od plus ili minus 3,7 postotnih bodova. Za uzorak od 547 republikanaca i republikanski naklonjenih neovisnih to je plus-minus 5,7 bodova.