Znanost se danas koristi za svakakve oblike društvene kontrole, a jedan od njih je i kontracepcija. Trenutno se upravo znanstvenici bave testiranjem nakita koji bi se koristio kao kontracepcijsko sredstvo.

Pomoću nakita znanstvenici planiraju smjestiti kontraceptivne hormone u naušnice, ogrlice, prstenje ili satove, a ti bi predmeti potom u tijelo preko kože ispuštali hormone, poput kontracepcijskih flastera.

Metodu trenutno razvijaju znanstvenici na Institutu za tehnologiju u Georgiji.

Kako tvrde znanstvenici, ovom metodom bi se na elegantan način omogućilo ženama da spriječe neželjenu trudnoću. Pritom će žena morati nositi „hormonski nakit“ najmanje 16 sati dnevno kako bi se u tijelo mogla otpustiti dovoljna količina hormona za zaštitu od neželjene trudnoće.

Nakit je još uvijek u fazi testiranja, a ispitivanja su obavljena na štakorima i svinjama. Navodno su rezultati testiranja dali dobre rezultate.

Sama metoda nije nova jer se bazira na već postojećoj tehnologiji transdermalnih flastera putem kojih se nekim pacijentima daju lijekovi.

Međutim, umjesto ovakvih flastera, znanstvenici su poželjeli potencijalnim kupcima omogućiti nešto elegantniji predmet kao zaštitu.