Pregovori o tome kako okončati rat u Afganistanu traju od kraja prošle godine, trenutno traje deveti krug pregovora između predstavnika SAD-a i talibana.

Nadamo se da ćemo uskoro imati dobre vijesti za našu islamsku naciju u potrazi za neovisnošću“, kazao je Suhail Shaheen,glasnogovornik talibanskog političkog krila.

Visoki afganistanski dužnosnici u Kabulu izjavili su da su američki predstavnici sa talibanima dogovorili okvirni rok od 14 do 24 mjeseca za povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Detalji dogovor prvo će biti predstavljeni afganistanskoj vladi prije nego budu javno objavljeni. Američki posebni predstavnik za Afganistan, Zalmay Khalid, koji vodi pregovore za američku stranu, trebao bi se sastati s afganistankim predsjednikom Ashrafom Ghanijem te ga izvjestiti o dogovoru.

Ghani, kojeg čekaju novi izbori, u više je navrata obećao direktne pregovore s talibanima, koji su pak zahtjevali potpuno povlačenje stranih snaga iz zemlje kao preduvjet za početak pregovora. Talibani trenutno kontroliraju više teritorija nego 2001. godine kad su SAD izvršile invaziju na Afganistan.

Sediq Sediqqi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika rekao je da afganistanska vlast ne želi da američka vojska u toj zemlji ostane dugoročno, no da je trenutna prisutnost potrebna.

Mi želimo okončati krvoproliće. Ne možemo prihvatiti uvjete talibana, oni moraju prihvatiti naše uvjete, a mi tražimo mir.

Oko 14.000 američkih vojnika nalazi se u Afganistanu, dok čitav NATO savez u toj zemlji drži oko 17.000 vojnika.