Šest aktivista pro-imigracijske skupine „Tous Migrants“ uhićeno je od strane francuske policije dok su pokušavali imigrante prebaciti iz Italije u Francusku preko Alpa na mjestu gdje je prošlog tjedna Generacija Identiteta održala simboličnu akciju.

Šest osoba, od čega dvije sa švicarskim državljanstvom te četiri s talijanskim, uhićeno je zbog pomaganja ilegalnim imigrantima pri ulasku u državu, piše portal Expatica.

Uhićeni su bili dijelom skupine koja je pomagala oko 30 imigranata koji su u nedjelju ilegalno prelazili prolaz Montgenevre iz Italije u Francusku. U istom trenutku, dvojica aktivista Generacije Identiteta zapazili su njihova kretanja te obavijestili policiju koja je promptno reagirala.

Nešto ranije, nekoliko agresivnih pro-imigracijskih aktivista uz pomoć imigranata, sukobilo se se sa zaštitarima na skijalištu u gradu Briancon, prije nego li su objekt pretvorili u „prihvatni centar.“

Francuska je nedavno uvela novi zakon, prema kojem se dopušta pritvaranje imigranata s odbijenim azilom na 90 dana, nakon čega slijedi deportacija unutar 15 dana.

Prošle godine francuske vlasti odobrile su zaštitu za oko 8000 osoba kojima je prethodno odbijen azil. Sam azil zatražilo je oko 100.000 imigranata.