Nakon drastičnog pada vrijednost ruskog rublja ponovno raste

Foto: Max Zolotukhin

Ruski rubalj postupno jača prema američkom dolaru i euru, bilježeći dobitke šesti dan zaredom u četvrtak. Rubalj je pao na povijesno najniže vrijednosti usred zapadnih sankcija nakon što je zemlja pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Na otvaranju trgovanja 17. ožujka ujutro, ruska valuta je porasla za 2,77% u odnosu na dolar, na 105 rubalja za dolar. Također je dobio 1,83% u odnosu na valutu EU, trgovajući po 115,5 rubalja za euro.

Rubalj je pao ranije ovog mjeseca jer su sankcije presedana pogodile rusko gospodarstvo, pavši na rekordno niske razine od 132 rublja za dolar i 147 rublja za euro 7. ožujka. Sredinom veljače tečaj valute bio je oko 75 rublja za dolar i 85 rublja po euru.

Analitičari kažu da daljnje jačanje rublja koči mogućnost neplaćanja ruskog inozemnog duga. Prema riječima ministra financija Antona Siluanova, izvršena je isplata za dvije nenaplaćene državne euroobveznice, ali postoje rizici da isplata neće doći do krajnjih primatelja, budući da su ruska devizna sredstva zamrznuta sankcijama.

Ruske vlasti uvele su niz mjera za stabilizaciju tečaja. Središnja banka je podigla ključnu kamatnu stopu na rekordnih 20% godišnje kako bi zaustavila odljev kapitala iz bankarskog sustava, povlačenje dolara s računa strogo je ograničeno, a tijekom proteklog mjeseca uvedena su ograničenja na prekogranično kretanje kapitala.

Sljedeća sjednica Centralne banke zakazana je za petak, 18. ožujka, kada će biti donesena odluka o daljnjem podizanju ključne stope. Međutim, analitičari kažu da je povećanje malo vjerojatno, jer regulatoru treba više vremena da procijeni učinak sankcija i ruskih protumjera.

Autor: Ivica Mandekić