Nakon dugo vremena broj nuklearnih bojevih glava u svijetu ponovno raste

Foto: Sputnik / Ramil Sitdikov

Iako se smatra da nuklearne sile poput Sjedinjenih Država i Francuske nisu povećale svoj arsenal od siječnja 2022. do siječnja 2023., u tom je razdoblju došlo do ukupnog povećanja broja zaliha nuklearnih bojevih glava na globalnoj razini.

Uglavnom Kina, ali i Rusija, Sjeverna Koreja, Pakistan i Indija dovele su do ovog porasta, povećavajući broj oružja kojim raspolažu – bilo da je uskladišteno ili već raspoređeno – za ukupno 86. Kao što ovaj grafikon ilustrira , ovo je nastavak trenda koji je započeo 2018., okončavši dugo razdoblje hlađenja koje datira iz kasnih 80-ih kada je bilo više od 64.000 nagomilanih nuklearnih bojevih glava diljem svijeta.

Kako je sažeo SIPRI, “čini se da je globalno smanjenje operativnih bojevih glava zastalo, a njihov broj ponovno raste. U isto vrijeme, i SAD i Rusija imaju opsežne i skupe programe u tijeku za zamjenu i modernizaciju svojih nuklearnih bojevih glava, svojih projektila, sustava za isporuku, zrakoplova i podmornica i njihova postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja”.