Lovci amateri i stručnjaci spustili su se u subotu na poznato škotsko jezero kako bi ponovno pokrenuli potragu za nedostižnim čudovištem iz Loch Nessa, zvanim “Nessie”, izvijestio je AP.

Centar Loch Ness rekao je da će istraživači loviti “Nessie” koristeći naprednu tehnologiju, uključujući dronove s termalnim slikama, infracrvene kamere i hidrofon dizajniran za otkrivanje zvukova ispod tamne vode jezera, izvijestio je AP.

Alan McKenna iz centra rekao je za radio BBC da su lovci “tražili tragove na površini i tražili od volontera da zabilježe sve vrste prirodnog ponašanja na jezeru”, dodajući da je cilj bio “inspirirati novu generaciju entuzijasta Loch Nessa”.

McKenna je upozorio da “ne znači svako mreškanje ili val” da je čudovište blizu i da, iako se većina zvukova može objasniti, “postoji nekolicina onih koji to ne mogu.”

Potraga za čudovištem iz Loch Nessa nije ništa novo, jer datira još iz 1933. godine kada je upravitelj bivšeg hotela Drumnadrochit, Aldie McKay, izvijestio da je uočio “vodenu zvijer” u dubokom jezeru obrubljenom planinom, izvijestio je AP.

Aktualna dvodnevna potraga, najveća je i najnaprednija u posljednjih 50 godina, objavio je Washington Post. Stotinu volontera smještenih na obali pomoglo je u bilježenju neobičnih prizora, a gotovo 300 ih je pratilo live stream potrage tijekom vikenda, prenosi BBC.

Tijekom godina pojavile su se mnoge priče, kako prijevare tako i iskreni iskazi očevidaca, izvijestio je AP. Iznesene su neke moguće teorije koje objašnjavaju što su očevici zapravo vidjeli, uključujući pretpovijesne vodene gmazove, divovske jegulje ili plutajuće balvane.