Nakon Francuske, i u Londonu se zbog stjenica zatvaraju javni objekti

Knjižnica u zapadnom Londonu zatvorena je zbog najezde stjenica. Ustanova će ostati nedostupna javnosti dok se insekti ne tretiraju, rekla je uprava u četvrtak u objavi na X (bivši Twitter).

Osoblje Središnje knjižnice Ealing u ponedjeljak je preko razglasa izdalo naredbu svima prisutnima da odmah odu, prema izvješću Independenta citirajući jednu osobu koja je bila među evakuiranima. Drugi je posjetitelj rekao da je knjižnica prošli tjedan bila otvorena kao i obično, ali da su svi jastuci bili uklonjeni, napomenuvši da je “razočaravajuće ako je osoblje znalo, a posjetitelji nisu.”

Sljedeći dan, uprava je objavila da je knjižnica “zatvorena zbog neophodnog održavanja” do četvrtka. Tog su datuma, međutim, izdali još jedno priopćenje u kojem kažu da nije spreman za ponovno otvaranje, dodajući da ekipe za kontrolu štetočina “i dalje naporno rade”.

Incident se događa tjednima nakon što je Francusku pogodila najezda stjenica zbog koje su zatvorene škole diljem zemlje. Početkom listopada, gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je novinarima da gradski sustav javnog prijevoza svakodnevno dezinficira sjedala kako bi spriječio širenje insekata, tvrdeći da njegov ured “ne misli da će se ovakvi problemi pojaviti” u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva.

Autor: Ivica Mandekić