Nakon što je Teheran zaprijetio grčkom brodarstvu u Perzijskom zaljevu, Grčka je navodno pustila tanker Lana pod iranskom zastavom (prethodno poznat kao Pegas) koji je bio zadržan od travnja.

Iranska poluslužbena novinska agencija Mehr objavila je u utorak da plovilo “više nije zaplijenjeno i da će njegov naftni teret biti vraćen vlasniku”. Zaplijenjen je na temelju naloga SAD-a i EU-a o provedbi sankcija.

Iranska lučka i pomorska organizacija (PMO) izjavila je: “Brzom i autoritativnom akcijom Irana, grčka vlada je konačno izdala naredbu i sada smo svjedoci ukidanja zapljene broda i vraćanja njegovog tereta vlasniku.”

A Reuters izvještava da je “grčki sud poništio raniju presudu prošlog tjedna kojom je Sjedinjenim Državama dopuštena konfiskacija dijela iranskog tereta nafte iranskog tankera pod iranskom zastavom uz grčku obalu, rekla su tri izvora upoznata s tim pitanjem.”

U početku je prijavljeno da je tanker povezan s Rusijom, s obzirom da je na njemu bilo 19 ruskih članova posade kada je imao problema s motorom u blizini otoka Evia, zbog čega je bio pod sankcijama Europske unije.