Nakon izraelske najave povlačenja iz UNESCO-a zbog „anti-semitizma“, na čelo organizacije postavljena Židovka

Sasvim neobičan rasplet događaja.

Foto: Reuters

Samo dan nakon što su SAD i Izrael najavili povlačenje iz UNESCO-a, zbog „anti-izraelske“ politike koja navodno vlada unutar organizacije, za predsjednicu organizacije odabrana je Židovka i bivša francuska ministrica kulture, Audrey Azoulay.

Azoulay je u utrci za vodeću poziciju pobijedila suparnika iz Katara imenom Hamad bin Abdulaziz al-Kawari, koji je već bio optuživan za anti-semitizam. Al-Kawari je tijekom glasanja izvršnog odbora izgubio sa 28 glasova, naspram 30, koliko je dobila Azoulay. Presudna je bila uloga zemalja koje su pod utjecajem Saudijske Arabije nedavno izvršile ekonomsku blokadu Katara.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu samo dan ranije prije pobjede Azoulay najavio je napuštanje UNESCO-a, nakon čega je i SAD učinio isto, a vođeni navodno „anti-izraelskom“ politikom organizacije.

Zanimljivost bi mogla biti činjenica da je sam Netanyahu trenutno pod istragom i tužbom zbog mita i korupcije, dok je njegova supruga Sara također optužena za krađu državnog novca u privatne svrhe.