Glasnogovornik IDF-a Hidai Zilberman potvrdio je da je sirijska protuzračna raketa SA-5 pala na izraelski teritorij u južnom Negevu, te da ista ispaljena uoči izraelskih napada na Siriju.

Iako izraelska vojska rijetko potvrđuje svoje vojne akcije, izraelski premijer u posljednje se vrijeme hvali stalnim napadima na takozvane „iranske ciljeve“ u Siriji, zbog čega ga je nedavno kritizirala čak i američka administracija.

Izraelska vojska u službenoj je izjavi objasnila da je protuzračna raketa ispaljena sa sirijskog teritorija, najvjerojatnije u svrhu odvraćanja izraelskog zračnog napada, pala na izraelski teritorij, nakon čega je Izrael ponovno izveo napad, odnosno kako oni tvrde „protunapad“, prilikom čega je navodno uništena lansirna stanica koja je ispalila protuzračnu raketu.

Dakle, da rezimiramo, Izrael izvede zračni napad na Siriju, sirijska protuzračna obrana aktivira raketne sustave usmjerene na agresorske zrakoplove i projektile, jedna od protuzračnih raketa padne na izraelski teritorij, nakon čega Izrael ponovno izvede napad, odnosno ovaj put „protunapad“ jer prema njihovom shvaćanju to je napad i agresija na Izrael. Tako funkcionira „jedina demokracija na Bliskom istoku“.