Nakon kapsule za samoubojstvo, na red dolazi implantat koji ubija dementne osobe

Dr. Philip Nitschke, australski zagovornik samoubojstva koji je dao prvu dobrovoljnu smrtonosnu injekciju 1996. godine, i tvorac kapsule namijenjene korištenju u potpomognutom samoubojstvu, predložio je tjelesni implantat koji bi uključivao gumb koji ljudi moraju redovito pritiskati, možda svaki dan, kako bi spriječili oslobađanje otrova u njihov krvotok. Nije utvrđeno kakav bi točno otrov ispustio implantat.

U Švicarskoj ćete se od sljedeće godine moći ubiti u kapsuli za samoubojstva

Zabrinutost oko tjelesnih implantata, osim većih rasprava o legalnosti i moralnosti potpomognutog samoubojstva, je činjenica da korisnici jednostavno mogu zaboraviti pritisnuti svoj gumb, čak i ako nemaju demenciju.

Tehnologija, rekao je Nitschke, vraća „odgovornost na osobu i omogućuje im da dobiju ono što žele, a to je da ne žele živjeti kao biljke, a da nitko nije spreman okončati njihovu živote“.

Liječnik priznaje da će se takva tehnologija suočiti sa značajnim pravnim preprekama, ali tvrdi da je to važan razvoj i da bi neke liječnike mogao zaštititi od suočavanja s etičkom dilemom od strane nekoga s ranim znakovima demencije koji zahtijeva asistiranu smrt.

Kako bi se dodatno osigurao zbog sve češće zaboravljivosti u ljudi, Nitschke je rekao da bi implantati mogli piskati cijeli dan ili dva prije nego što stvarno ispuste otrov u tijelo.