Nakon što se iz poznatog naftnog kartela OPEC povukao Katar, neka predviđanja navode kako bi isto mogao učiniti i Irak.

Michael Cohen, šef istraživačkog odjela za energetski sektor pri banci Barclays, navodi da bi Irak mogla biti iduća zemlja koja bi se mogla povući iz OPEC-a, prenosi RT.

Smatram da bi po pitanju svih OPEC-ovih zemalja, po meni jedna od onih koje se ističu u posljednjih šest do osam mjeseci mogao biti Irak,“ tvrdi Cohen. „Irak je konstantno sa svojim ciljem van granica … ako bi restrikcije bile preoštre, Irak bi mogao smatrati da mu nije u interesu više biti članom organizacije.

Irak je drugi po količini proizvedene nafte u OPEC-u, iza Saudijske Arabije. Više od 90 posto zemljinog prihoda dolazi od nafte. U listopadu ove godine, Irak je vadio 4.76 milijardi barela nafte po danu.

Državna naftna kompanija Basra Oil planira povećati svoju vlastitu proizvodnju sa sadašnjih 3.2 na 5 milijardi barela po danu u sljedećih sedam godina.

Iračke vlasti procjenjuju kako će im za obnovu ratom poharane zemlje trebati oko 100 milijardi dolara, pri čemu bi prodaja nafte trebala biti jedan od glavnih izvora za financiranje.

Nasuprot Kataru, dva najveća svjetska izvoznika nafte, Saudijska Arabija i Rusija, koja nije članica OPEC-a, odlučile su ovog tjedna u Beču sklopiti sporazum o ograničavanju proizvodnje.