Nekoliko pro-imigracijskih organizacija najavilo je zaustavljanje svojih aktivnosti kolonizacije Europe preko grčkog otoka Lesbos nakon nekoliko fizičkih napada od strane lokalnih stanovnika koje su očekivano proglasili „fašistima“.

Jedna od tih organizacija je Refocus iz koje je rečeno da su mnoge slične organizacije svom osoblju savjetovale da napuste otok zbog sigurnosnih razloga te sve većeg broja napada od strane lokalnih stanovnika, prenosi njemački list Die Zeit.

Kako navodi Douglas Herman iz Refocusa, on je šestoro djelatnika organizacije rekao da napuste Lesbos. Dodao je također da djelatnike pro-imigracijskih organizacija napadaju „fašističke bande“ za koje tvrdi da postavljaju blokade na otoku i prijete djelatnicima organizacija.

Posada broda Mare Liberum, koja tvrdi da nadzire aktivnosti vlasti izvan grčke obale zbog mogućih kršenja ljudskih prava, također je izjavila da su ih napali „fašisti“.

Našu posadu je napala rulja fašista, dok je Mare Liberum pristao u Skali Loutron, Lesvos [Lesbos]. Vikali su na nas, prijetili nam i polili nam palubu benzinom! Naša posada bila je prisiljena napustiti brod i sada se usidrava na obali. Ostat ćemo i nastaviti s nadzorom!“ objavila je grupa na Twitteru.

Reporteri bez granica (RSF) također su tvrdili da je bilo i nekoliko napada na novinare koji su djelovali na Lezbosu.

Gnjev među stanovnicima Lesbosa posebno se osjeti posljednjih mjeseci, a čelnik zajednice Moria Nikos Trakellis rekao je 2018. da bi mještani mogli preuzeti zakon u svoje ruke zbog porasta napetosti na otoku.