Nakon nereda zbog imigrantskog napada nožem na djecu, premijer najavio zakon protiv poticanja mržnje

Govoreći jučer u Dublinu nakon posljedica nereda u centru grada Dublina, irski premijer Leo Varadkar je osudio nerede rekavši: “Mi smo bolji od ovoga.”

Nastavio je pohvaliti gardu jer se izložila opasnosti u svom policijskom radu.

Taoiseach je rekao da će oni koji su uključeni u nasilje i pljačku biti izvedeni pred lice pravde, navodeći da će vlada pokrenuti izmjene zakona  u nadolazećim tjednima.

“U ovom trenutku također donosimo zakone o korištenju CCTV-a, policija je sinoć prikupila ogromnu količinu CCTV dokaza, imamo puno CCTV-a u središtu grada.

“Važno je da smo u mogućnosti koristiti moderne tehnologije da to prođemo i to brzo.

“Dakle, želimo biti sigurni da ćemo unijeti te izmjene u naše zakone u sljedećih nekoliko tjedana kako bismo omogućili policiji da koristi te dokaze i prođe kroz te dokaze i identificira ljude koji su uključeni u te radnje”, rekao je Varadkar.

“Donijet ćemo nove zakone u nadolazećim tjednima kako bismo policiji omogućili da bolje iskoristi dokaze CCTV-a koje su prikupili jučer, a također ćemo modernizirati naše zakone protiv poticanja na mržnju i mržnje općenito – a to je potrebnije nego ikada prije”, dodao je.

“Svim onim kukavicama koji su sinoć izašli na ulice Dublina, dopustite mi da kažem jednu stvar. Pitajte svoje sestre – pitajte svoje prijatelje – pitajte sve koje poznajete – čega se najviše boje na ulicama. Oni vas se boje. Boje se vaše ljutnje i bijesa. Boje se vašeg nasilja i vaše mržnje, toga kako druge krivite za svoje probleme”, rekao je Taoiseach.

“Mislim da je sada vrlo očito svakome tko je sumnjao u to da naše zakonodavstvo o poticanju na mržnju jednostavno nije ažurno. Nije aktualan za doba društvenih medija. I treba nam taj zakon, trebamo ga donijeti u roku od nekoliko tjedana,” rekao je.

“Jer nisu samo platforme društvenih medija te koje ovdje imaju odgovornost. Tu su i pojedinci koji na internetu objavljuju poruke i slike koje potiču mržnju i nasilje i moramo biti u mogućnosti koristiti se zakonima kako bismo ih također pojedinačno progonili”, rekao je Varadkar.