Nakon niza islamističkih napada, EU otvorila izložbu „Islam, on je također dio naše povijesti“

Vlasti Europske Unije financirale su izložbu novcem poreznih obveznika, a sama izložba pod nazivom „Islam, on je također dio naše povijesti“ otvorena je u Brusselsu nakon nekoliko mjeseci odgađanja zbog – terorističkih napada.

Projekt prati utjecaj islama na Europu tijekom povijesti, fokusirajući se na pozitivna dostignuća u medicini, filozofiji, arhitekturi te kuhinji. Nejasno pak ostaje kakve su točno pozitivne učinke imali masovna imigracija i nedavni teroristički napadi, koje izložba također prati.

Izložba nudi i predmete povijesnog značaja, kao i „umjetničke“ instalacije koje prikazuju hidžabe te lažne bombe (!) kućne izrade.

Radi se o projektu EU koji je porezne obveznike zemalja članica koštao, ni manje ni više, već 2.5 milijuna eura, što je potvrdila Europska komisija na svojoj web stranici.

Povijesni dokazi prikazani na izložbi – stvarnost drevne muslimanske nazočnosti u Europi i složena povezanost dviju civilizacija koje su se međusobno borile, ali se također međusobno isprepliću – podupire obrazovne i političke napore: pomaganje europskim muslimanima i ne-muslimanima kako bi bolje razumjeli svoje zajedničke kulturne korijene i njegovali svoje zajedničko državljanstvo,“ stoji u opisu izložbe.

Povijesničarka Isabelle Benoit, članica Tempore, organizacije koja je dizajnirala izložbu, izjavila je za AP: „Želimo Europljanima dati jasno do znanja da je islam dio europske civilizacije te da nije nedavno uvezen, već ima korijene unatrag 13 stoljeća.

Ironično, nakon pariških terorističkih napada u studenom 2015. te bombaških napada u Brusselsu 2016., vlasti i organizatori bili su prisiljeni odgoditi izložbu. Organizatori su također bili u strahu da će izložba privući negativne komentare.

Izložba je tako otvorena tek 15. rujna ove godine u zgradi Vanderborght.

Bismo li ju trebali otkazati ili barem odgoditi do nekih sretnijih okolnosti? Definitivno vjerujemo da ne,“ stoji u tekstu na stranici. „Upravo zato zbog tragičnog trenutka, važno je pokazati našim suvremenicima izuzetno bogatstvo ove povijesti, što nam je pomoglo da postanemo ono što jesmo.

Štoviše, stranica koja propagira događaj tvrdi kako je trenutak za održavanje izložbe, tijekom vala islamskih terorističkih napada, značajan, jer neke od instalacija odnose se na masovni val imigracije te upravo terorističke napade.

Instalacija danskog umjetnika Nikolaja Bendixa Skyuma Larsena, prikazuje imigrante koji su se utopili pokušavajući prijeći Mediteran. Instalacija američkog umjetnika, Gregoryja Greena pak prikazuje slučaj Louisa Vuittona te lažnu bombu.

Otvorenje izložbe došlo je u trenutku kada je EU objavila izvještaj prema kojem su muslimani diljem Europe navodno meta diskriminacije na tržištu rada te smještaja, zbog svojih imena i načina odijevanja.

Razlozi za takvo ozračje sasvim su nepoznati.