Nakon objave Indije da je zabranila izvoz pšenice, globalne cijene dosegle rekordnu razinu

Cijene pšenice su u ponedjeljak skočile na novi rekord nakon što je Indija odlučila zabraniti izvoz te robe jer je toplinski val pogodio proizvodnju. Cijena se popela na 435 eura po toni kako se europsko tržište otvorilo.

New Delhi je ovog vikenda objavio da ograničava izvoz jer je ta zemlja, drugi najveći proizvođač pšenice na svijetu, doživjela najtopliji ožujak dosad. Vlasti su izrazile zabrinutost za sigurnost hrane za vlastite 1,4 milijarde ljudi u zemlji zbog niže proizvodnje i viših svjetskih cijena.

Izvozni poslovi dogovoreni prije direktive izdane 13. svibnja i dalje bi se mogli poštivati, ali buduće pošiljke trebat će odobrenje vlade, rekao je New Delhi.

Indija, koja posjeduje velike rezervne zalihe, ranije je rekla da je spremna pomoći u nadoknadi nekih manjkavosti opskrbe uzrokovanih sukobom Rusije i Ukrajine. Dvije su zemlje glavni dobavljači na međunarodnom tržištu i na njih otpada oko 30% svjetskog izvoza pšenice. Situacija je izazvala strahove da bi svijet mogao biti na rubu velike prehrambene krize.