Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

Nakon što je odbio potvrditi ministra financija vlade koalicije Lige i Pokreta 5 zvjezdica, što je rezultiralo nesastavljanjem kabineta, talijanski predsjednik Sergio Mattarella samoinicijativno je postavio na mjesto privremenog premijera tehničke vlade bivšeg šefa MMF-a Carla Cottarellija.

Mattarella je odbio potvrditi kandidata vladajuće koalicije za mjesto ministra financija, Paola Savonu, inzistirajući da to mjesto mora biti rezervirano za nekoga tko neće riskirati talijanski izlazak iz eurozone.

Paolo Savona je poznati ekonomist koji je u razdoblju 1993-94 obnašao dužnost ministra industrije, te je radio u Narodnoj banci Italije. No, Mattarella je odbio prihvatiti njegovu kandidaturu na mjesto ministra financija ponajviše zbog njegovih kritika na račun eura i ekonomske politike Europske Unije.

Talijanski predsjednik blokirao formiranje vlade zbog ministra financija koji želi ukinuti euro

Mattarella je najavio raspisivanje novih parlamentarnih izbora početkom iduće godine, a Cottarelli će imati glavnu zadaću izraditi proračun za iduću godinu, za što se nada da će dobiti potporu većine u parlamentu.

No, to neće ići tako lako, jer izborni pobjednici, koalicija dviju najjačih stranaka, Pokreta 5 zvjezdica i Lige, imaju zajedno natpolovičnu većinu u parlamentu, a obje stranke su se zaklele da neće podržati tehničku vladu.

[do_widget id=text-53]

Većina političkih analitičara slaže se da je Mattarellin potez rušenja vlade, iako tehnički legalan, ujedno i djelomično protuustavan, a ponajviše nemoralan, jer ne postoji ustavni razlog radi kojeg bi Mattarella trebao blokirati formiranje vlade koja ima većinu u parlamentu.

John Laughland, britanski akademik i stručnjak za međunarodnu politiku, kaže da Mattarellin potez nije jedinstven samo za Italiju, već je simptom političkih trendova na europskoj razini.

Mislim da se ne radi o ustavnoj krizi u Italiji, već ustavnoj krizi čitave Europe. Već smo vidjeli kako pripadnici europske političke elite sustavno koriste sve moguće metode da spriječe dolazak na vlast stranaka čija politika nije u skladu s politikom Europske Unije, čak i kad te stranke imaju potporu većine građana. Mattarella je samo očiti primjer postupanja te elite.

IZVORRT