Nakon oslobađanja Sirije od ISIL-a, AfD pozvao na povratak 500.000 sirijskih imigranata

Prijedlog „neodgovorne, nehumane i bezdušne“ stranke.

Foto: EPA

Članovi stranke AfD prošlog četvrtka pozvali su na povratak pola milijuna sirijskih imigranata iz Njemačke u Siriju, ističući kako je rat tamo gotovo završen te da je i sirijski predsjednik Bashar al-Assad također pozvao Sirijce da se vrate u zemlju.

Sirijska vojska u četvrtak je objavila pobjedu nad Islamskom Državom, navodeći kako je posljednji džihadistički grad osvojen, što je znak okončanja njihovog zločinačkog režima u zemlji. Ipak, borbe se još uvijek odvijaju u nekim dijelovima zemlje, tvrdi UN.

U svom prijedlogu AfD je rekao kako bi njemačka vlada odmah trebala započeti s razgovorima sa sirijskim vlastima oko povratka imigranata.

Ovaj dogovor bi trebao osigurati da povratnici budu prihvaćeni u Siriji i smješteni samo u sigurnim područjima,“ naveo je AfD u svojoj izjavi, dodajući kako sirijske vlasti moraju garantirati da neće vršiti progon onih koji su pobjegli od vojne dužnosti.

Prema prijedlogu je također zamišljeno da bi sirijska djeca u Njemačkoj trebala slijediti sirijski školski program, što bi značilo i dovođenje sirijskih učitelja. Sirijske vlasti također bi trebale dijelom financirati povratak.

Očekivano, iz ljevičarskih stranaka su žestoko napali ovaj prijedlog. Tako su iz stranke Zelenih rekli kako je prijedlog pokazao da je stranka „neodgovorna, nehumana i bezdušna.

Niti jedna tema nije previše ekstremna, nikakav populizam nije previše prljav za vas. Sramite se!“ napisala je članica Zelenih, Luise Amtsberg, na svojem Facebook profilu.

Od početka ove godine, 156.000 osoba zatražilo je azil u Njemačkoj, pri čemu više od 25 posto njih tvrdi kako dolazi iz Sirije.