Foto: Reuters / Ritzau Scanpix / Morten Stricker

Tisuće tona raspadajućih leševa kuna koje su Danci pobili strahujući od mutirane verzije korona virusa prijeti kontaminacijom podzemnih voda koje se nalaze ispod hrpe leševa. Da bi stvar bila gora, vlasti ne znaju što se dogodilo s otprilike 4.700 tona leševa, odnosno milijun i pol mrtvih životinja kojima se zagubio trag.

Danska je prošli mjesec naredila masovno uništenje čitave populacije kuna iz uzgoja nakon što je među životinjama navodno pronađena mutirana verzija korona virusa koja može prijeći na čovjeka. Nakon što je pobijeno između 15 i 17 milijuna životinja, čija tijela su potom deponirana u za to pripremljene jarke, na vidjelo je izašla informacija da su vlasti izgubile trag nekoliko tona leševa, te da raspadajući leševi prijete zagađenjem podzemnih voda.

Danska Agencija za zaštitu okoliša objavila je da su se izvršila ispitivanja sondiranja tla i uzimanja uzoraka podzemne vode na dvije lokacije gdje su životinje zakopane. Vodeći geolog agencije Geus Glaus Kjoller rekao je da su gornji slojevi vode već vjerojatno zagađeni tjelesnim tekućinama raspadajućih leševa.

Prije nego što je donesena odluka o pokolju 17 milijuna kuna, vlada je uvjeravala javnost da taj čin ni na koji način neće predstavljati opasnost za zdravlje i okoliš.